Nasıl Daha Fazla Kitap Okuyabilirim?












Bugün ders anlatırken şöyle bir soru ile karşılaştım. Gerçekten günde 50 sayfa kitap okursak ne olur?

Yılda ortalama 18000 sayfa kitap okumuş oluruz. Yani 30 yılda 540000 sayfa.

Buda takriben 1800 kitap yapar.

1800 kitabı şöyle bir tahayyül etmek istersek, üst üste dizdiğimizde bu da takriben 90 metre yapar.

Yani günde 50 sayfa okuyan bir kimse 30 yılda üst üste dizildiğinde 30 katlı bir bina yüksekliğinde kitap okumuş olur.

20 yaşına kadar hiç kitap okumayıp kitap okumaya başlayan bir kimse 50 yaşına geldiğinde teorik olarak 30 katlı bir bina dikmiş olur.

 Ne buyurmuştu sav : "Az da olsa devamlı olan..."

 

Dün şöyle bir kısa yazı yazmıştım. Evet, kağıt üzerinde bu böyle ama
“Her gün nasıl kitap okuyacağım?
Okumaya başlıyorum sonra uzun bir süre okumuyorum zaten.
Hem okusam da anlamıyorum ki.
Aklımda hiçbir şey kalmıyor benim.”

Bu cümleler tanıdık geliyor mu?
Öncelikle kitap okumak bir şeyler öğrenmek kolay bir iş değildir bunu ifade edelim. Bununla alakalı Taftazani’ye atfedilen bir söz var: “Her şeyin önünde bir engel, ilmin önünde ise engeller vardır.” Bu gerçekten de böyledir. Peki bu engellere rağmen nasıl daha fazla kitap okuyabilirim?

Öncelikle şu görseli inceler misiniz?













Evet belki bazen motive oluruz, halk arasındaki tabiriyle gaza geliriz. Ama bunun etkisi kısa sürer. Uzun süreli bir işe girişiyorsak eğer, disiplinli olmamız şart. Bunun için Jules Payot’un “İrade Terbiyesi” gibi bu tarz kitaplar okuyabilirsiniz. Yada youtubeda bu minvalde birçok video bulabilirsiniz. Ben okuduklarımdan ve izlediklerimden yola çıkarak, nasıl daha fazla kitap okuyabilirim? Sorusunu maddeler halinde cevaplamaya çalışacağım.

1.       Okumayı bir ihtiyaç olarak görmek. Eğer okumanın önemini kavrar ve gerçekten bizim için ihtiyaç olarak görürsek mutlaka az da olsa okuruz. Okumamız gerekiyor, çünkü mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor. Cehalet en büyük düşmanımız olmalı.

2.       Küçük adımlarla başlamak. Kalın ve küçük puntolu kitaplardan başlamaktan ziyade yaşımız ne olursa olsun küçük kitaplardan, kitapçıklardan başlamak. Bitirdiğimiz kitapları kitap okuduğumuz masanın üzerine koyup “Bu hafta şu kadar okudum. Bu ay şu kadar kitap bitirdim.” Şeklinde kendimizi sürekli motive ederek kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmek.

3.       Zinciri kırmadan her gün bir halka eklemeye devam etmek. Zinciri kırma metoduyla alakalı ayrıntılı bilgileri ufak bir araştırma yaparak youtubeda veya googleda bulabilirsiniz. Özet olarak her gün bir hedef belirliyoruz. Belirlediğimiz her gün bir zincir halkası oluşturarak uzun bir zincir yapıyoruz. İşin püf noktası zinciri kırmadan ilerleyebilmek. Deneyin, inanın faydasını göreceksiniz. (Bu çeteleyi çıktı alabileceğiniz gibi telefon üzerindende çeşitli uygulamalar ile takibini yapabilirsiniz.)

4.       Uygulanabilir hedefler koymak. Filanca adam, filanca hoca günde 500 sayfa kitap okuyormuş. Bende bundan sonra günde 500 sayfa kitap okuyacağım. Uff, bir ayda 15000 sayfa yapar. Harika! Evet, evet okuyacağım… Bu çok büyük bir hedef, uygulanamaz mı? Evet uygulanır. Ama filanca kişi o seviyeye birden gelmedi. Bunun yerine günde gerekirse 20 sayfa ile başlamak daha mantıklı olacaktır. Hatta 20 hedefleyen bir kimse 10 sayfa ile başlasa ama her gün okumaya gayret etse etkisini bir ay geçmeden farkedecektir. 10 sayfa gözümüze az gelebilir, ama hiç kitap okumayan bir kimse günde 10 sayfa ile yılda 15 kitap bitirmiş olur.

5.       Devamlılığı sağlamak. Hiç diyet uyguladınız mı? Diyetisyenlerin ısrarla üzerinde durduğu bir husus vardır. Diyelim ki diyet yapmaya devam ediyorsunuz ve o gün dayanamayıp tatlı yediniz. “Zaten diyetim bozuldu. Şunu da getir, bunu da sipariş edeyim. Dün zaten diyeti bozdum bugün de şunu yiyeyim” diye düşünmek son derece yanlıştır. Evet, diyeti bozdunuz ama bu iyice kendinizi salmanızı gerektirmez. Ufak bir kaçamak bütün diyetinizi, sabrettiğiniz nice günlerin emeğini çöpe atmanızı gerektirmez. Aynen öyle o gün kitap okuyamadınız veya okumadınız diyelim. Hemen kaldığımız yerden okumaya devam etmemiz gerekir. Bir hafta elimize kitap süremesek bile yine de devam etmemiz gerekir.

6.       Sevdiğiniz konuları tespit etmek ve oradan başlamak. Size hitap etmeyen bir kitap sıkıcı gelir ve sizi sarmaz. Bir yazarın üslubu size hiç hitap etmeyebilir. Veya o tarz bir kitap hiç size göre değildir. O halde sevdiğiniz hoşunuza giden okurken sıkılmadığınız vaktin nasıl geçtiğini anlamadığınız kitapları keşfetmelisiniz. Bunun için sıkı okurlardan tavsiye alabilirsiniz. Ancak her insan farklıdır. Bunu kendinizin keşfetmesi gerekiyor.
Hangi tür film seversiniz? Sorusuna aksiyon, komedi veya dram diyebilirsiniz. Bunu diğer filmleri izleyerek karar verdiniz değil mi? İzlediğiniz bir bilim-kurgu filmi tam size göreydi. Ama korku filmleri size saçma geliyordu. Bu durum kitaplar içinde geçerlidir. Sevdiğiniz şeyleri keşfedip oradan başlamalısınız.

Liste daha da uzatılabilir belki aklıma geldikçe, öğrendikçe eklemeler yaparım. Okudukça bu kardeşinize dua ederseniz sevinirim. Hatta bir okuma grubu da kurabiliriz. Benimle iletişime geçebilirsiniz. Selam ve dua ile.

17.09.2023

2 Yorumlar

  1. Allah razı olsun hocam. İstifa ettim. Yavrunuz için de dua ettim:) bir dost

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Cümlemizden sevgili dostum :) Dualarınız için müteşekkirim. Ancak neden istifa ettiğinizi anlamadım. ;)

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski